Jump to content

Recommended Posts

Hey guys,

I have 10 shots with about 200 clouds altogether and would like each cloud to have its own lighting setup. Lit one perfectly at the origin with 5 lights: 2 bounce lights, sun light, shadow light, and a light inside for multiscattering. I setup all the clouds in position and would like to procedurally light link 5 lights to every cloud. Any idea how I can go about doing this without going into the light linker and linking each cloud? I'm going to keep my original setup and copy all the parameters into the other lights so I can adjust it later to match the lighting of the rest of my scene in Maya. I haven't been able to find anything it. Maybe I'm not being creative enough.

Anything will help! Thanks in advance.

-Greg

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi! if you have proper naming of lights, you could use smart bundles

Oh, didn't know you could light link an entire bundle. That will cut down my workload by 80%... Thanks!

Edited by Gregory

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bundling is a really nice shortcut Dan. Ran into a new problem and that's had me stuck for hours...

When I have multiple clouds in my scene, only one renders correctly. I put together 2 files with my clouds; one light linking individual lights and one light linking bundles of lights. You can see each cloud through its respective camera.

If I delete the other set of lights not used for that cloud, I get the renders I want:

cloud01correctlighting.jpg

cloud02correctlighting.jpg

When I link the lights individually or through bundling, cloud02 renders as it should, but cloud01 turns out like this:

cloud01bundlelighting.jpg

Any ideas? Thanks in advance for the help!

-Greg

clouds_lightLinking.zip

Edited by Gregory

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Gregory

here is your scene with the fix okay

What is happening is that the lights have the same names and that is what is causing the issue.

here is the result of the scene with the 2 clouds and there lights at the same time

Mangi

cloud_lightLink_individual_light_names.hipnc

post-2848-0-90755200-1362338258_thumb.jp

post-2848-0-05760000-1362338268_thumb.jp

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Gregory

here is your scene with the fix okay

What is happening is that the lights have the same names and that is what is causing the issue.

here is the result of the scene with the 2 clouds and there lights at the same time

Mangi

Wow... That would have been the last thing I checked. Still doesn't make sense to me since they're under different subnets and have different absolute path names... shouldn't be a problem that they have the same name, but it is.

Thanks a ton Mangi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ya Gregory

Thats true what you mentiones about the subnets,

There maybe be a bug we could send it to the bug list okay and see what the have to say about this.

Mangi

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×