Jump to content
Grucho

problem with Motion Blur and Alembic

Recommended Posts

Hello everyone,

 

I am having a problem with Houdini and Maya. I am meshing a particle sim in houdini and I want to render it out in Maya with mental ray. When I am exporting the the alembic from houdini I am setting up the file with motion blur option enable but when I am importing it in maya it doens't render with motion blur in mental ray. I have also tried to render it out with maya software with no luck. What am I missing?

 

Update: In maya when I am rendering I get this message // Warning: (Mayatomr.Scene) : convertvdb1: empty or corrupted UV set map1 detected, ignored // 

// Warning: (Mayatomr.Scene) : convertvdb1: shapes are not equivalent, no motion vectors computed // 
 
shutter time is set to 180 in maya, in houdini motion blur samples when I am exporting is set to 2.

 

Here the hip file

 

Thanks 

motion_blur_2.hipnc

Edited by Grucho

Share this post


Link to post
Share on other sites

What you can try is to force your motion blur geometry samples to have same topology. The idea is to extrapolate movement between frames using velocity attribute (you can use Timeblend qL for this). Unfortunately I didn't manage to check this solution in your scene, because alembic export is not allowed in non-commercial edition, so try yourself! 

motion_blur_2_corrected.hipnc

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Igor, 

 

thanks for the help. I've tried what you suggested with no luck. Is making some strange artifact with the mesh so it is impossible to use it. Maybe I am missing something. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Unfortunately, I do not think that the standard alembic workflow works out of the box with motion blur...Imre Tuske has an alternate alembic rop that will get motion blur working in Maya as far as his otl purports. but I have not tested it yet. I believe that it involves baking the motion vector colors onto the geometry. I don't have a link handy but believe that the otl's are hosted on github...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi

 

Did this solve your problem? Just coming up against the same thing and also with dynamicly fractured geo. I guess this is to do with the varing vertex count, but still looking for a fix

 

Cheers

Ed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry to bumb the thread again , but i have the same problem here , is there any way to get the flip mesh exported with velocity ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I encountered this problem too (on a fracture sequence) and my conclusion is that the alembic ROP in Houdini is not exporting the data correctly, although I do not think it is a bug but more like a "special case" which is not handled.

 

I have not had the time to report to SESI yet, but inspecting the abc exported as HDF5 from Houdini did prove that the data was not correct.

 

Edit: actually using the timeblend trick worked and I can force all time samples in the ABC archive. thanks for there tip! I still think the output of the Alembic ROP should be "fixed" in Houdini vanilla though.

Edited by pbd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×