Jump to content
iLeon

Mantra Displacement - White Artefacts

Recommended Posts

Hi,

I tried to recreate gravel / terrazzo floor material, fully procedural.

As you can see in attachment, I have white spots artefacts on final output.

Also, and I don't know why, I have more obvious problem with displacement.

I connected Properties Node with Displacement Bound set higher than Scale, so if I'm not wrong, that should not be the problem.

Render is Mantra PBR, default settings.

Does anyone have idea why those nasty white spots appear and why displacement break poly's.

 

 

 

problem_01.jpg

Edited by iLeon

Share this post


Link to post
Share on other sites

My apologies to all if I didn't gave enough informations, I'm pretty much beginner so especially "Big Guys", please have a mercy on me. :)

Light in the scene is Sun - Sky.

As I mentioned in first post, textures are procedural and as far as I could check, in textures I don't have values smaller than 0 and greater than 1. Only final output have values greater than 1 (e.g. in attachment last image show I have values of 15) and I get fireflies. I suppose BSDF Albedo maybe can be solution but I don't know when and where to connect that node, or I will need somehow to clamp values. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

white dots look like obvious specular undersampling but hard to say exactly without inspecting the file. 

this displacement issue is typical if bound is not large enough. 

post a hip file if you want more people to respond. this is very hard by just looking at the image.

cheers, D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you David!

About displacement issue, I tried bound with value of 1 and more (Scale is about 0.03) and I still get that issue. 

 

Edited by iLeon
typo

Share this post


Link to post
Share on other sites

well as I said, it's hard to tell without inspecting the hip file

mine is rendering fine... check the file attached, maybe you're doing something wrong in your setup.

displ.thumb.jpg.ab5210c483009ca2a008ef7365e82286.jpg

displ.hiplc

Edited by davpe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you very much David! 

I will check your file soon as I can.

I'm shure I'm doing something wrong and I will try to find where is the problem in my setup. 

Again, thank you very much for your goodwill and time! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Of course, displacement work fine with Priniciple Shader. My setup was "manual", with BSDF Diffuse, BSDF Reflection and Displacement Along Normal, so my kung-fu is still not good enough and I messed up something. :blush: Back to learning. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Everything is just fine when Principle Shader is included in setup. :) Both Test Spheres have same material, just some parameters are changed. Still, there is soo much work to do. Thanks David!

3743938E-8CBA-4744-874B-F3ECC5664F34.jpeg

7335CEB0-5D07-4614-ABFE-0CD3866FF4F5.jpeg

Edited by iLeon
typo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×