Jump to content
Dubtronics

Installing Qlib Package method

Recommended Posts

Hi guys I am trying to install qlib for houdini 17.5 using the package method. The instructions says

 

Extract and move it into the Houdini config folder in your home folder and Copy the qLib_linux.json (or qLib_windows.json) file into the packages folder

 

that didnt do much so i added my path to the folder in the  last line."path" I got some of the tools to show up but its not loading the other OTLs. I am guessing I need to add the path to other sections but I am not sure where.

 

{
    "env": [
        {
            "QLIB": "$HIH/qLib-dev",
        },
        {
            "QOTL": "$QLIB/otls",
        },
        {
            "HOUDINI_OTLSCAN_PATH": "$QOTL/base;$QOTL/future;$QOTL/experimental;$HOUDINI_OTLSCAN_PATH",
        },
    ],
    
    "path": "$QLIB",
}

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

on Houdini 16.5 I have this ENV

works perfectos

# HOUDINI_NO_SPLASH = 1
HOUDINI_OGL_SOFTWARE = 1

HOUDINI_PATH = F:/GameDevelopmentToolset-Development;&

QLIB = C:/Users/user/Documents/houdini16.5/qLib-dev
VISUAL  = "C:\Program Files\Sublime Text 3\subl.exe"

HOUDINI_GALLERY_PATH = &;$QLIB/gallery
HOUDINI_OTLSCAN_PATH = &;$QLIB/otls/base;$QLIB/otls/future;$QLIB/otls/experimental
HOUDINI_TOOLBAR_PATH = &;$QLIB/toolbar


HOUDINI_PATH = C:/Users/user/Documents/houdini16.5/MyExtraToolSet; &

HOUDINI_OCL_DEVICETYPE=CPU
HOUDINI_SPLASH_FILE = C:/mySuns.jpg

--------------------------

*MyExtraToolSet just for everything else*

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks but  i am trying to do the package method since all my other plugins are installed that way. but maybe i should just use this way.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Dubs, i am trying to do the same thing. did you figured out why the OTLS are not loading up? ..  Even Im facing the same issue. please let me know if you found a solution

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any solution? Doesn't work when I copy either the qLib_package_linux.json or the qLib_package_windows.json in my packages folder on OSX. Is qLib not available for Mac?

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Krion said:

Any solution? Doesn't work when I copy either the qLib_package_linux.json or the qLib_package_windows.json in my packages folder on OSX. Is qLib not available for Mac?

Where did you put `qLib_package_linux.json` and the `qlib` folder?

On OSX, 

1. download the qlib compressed file, decompress to the path whatever you like, e.g. "~/houdini/", and rename the qlib folder to "qLib", now the qLib code is in "~/houdini/qLib"

2. copy the `qLib_package_linux.json` file to one of the houdini packages folder, for OSX, you can put it in "~/Library/Preferences/houdini/xx.xx/packages", if "packages" folder is not found in "~/Library/Preferences/houdini/xx.xx", just create one

3. edit the `qLib_package_linux.json` file, replace 

"QLIB": "$HIH/qLib-dev"

to

"QLIB": "~/houdini/qLib" 

"~/houdini/qLib" is the path where qLib codes live in Step 1.

4. done

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Coolzilj said:

Where did you put `qLib_package_linux.json` and the `qlib` folder?

On OSX, 

1. download the qlib compressed file, decompress to the path whatever you like, e.g. "~/houdini/", and rename the qlib folder to "qLib", now the qLib code is in "~/houdini/qLib"

2. copy the `qLib_package_linux.json` file to one of the houdini packages folder, for OSX, you can put it in "~/Library/Preferences/houdini/xx.xx/packages", if "packages" folder is not found in "~/Library/Preferences/houdini/xx.xx", just create one

3. edit the `qLib_package_linux.json` file, replace 

"QLIB": "$HIH/qLib-dev"

to

"QLIB": "~/houdini/qLib" 

"~/houdini/qLib" is the path where qLib codes live in Step 1.

4. done

 

Hi, I have done this, but now it's the same as when I had it installed with this packager app

I have the menu bar 'qLib' submenu, but I don't have the nodes/assets. Any ideas? 
Is this option in the submenu supposed to open the HDA's? Because then I get this error:

5e3d66d291c1b_Screenshot2020-02-07at14_31_33.png.19c263b0733af9a31b32609246a42731.png5e3d66d6452c1_Screenshot2020-02-07at14_31_37.png.f789461f8fc9fdfd6de23c4ffab47e15.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, Krion said:

Hi, I have done this, but now it's the same as when I had it installed with this packager app

I have the menu bar 'qLib' submenu, but I don't have the nodes/assets. Any ideas? 
Is this option in the submenu supposed to open the HDA's? Because then I get this error:

5e3d66d291c1b_Screenshot2020-02-07at14_31_33.png.19c263b0733af9a31b32609246a42731.png5e3d66d6452c1_Screenshot2020-02-07at14_31_37.png.f789461f8fc9fdfd6de23c4ffab47e15.png

I think you have already installed qLib successfully, try to read the qLib documentations if you hit any errors. 

Try `TAB` then type `qL`, see if you can find any nodes assets.

Share this post


Link to post
Share on other sites

But is it even the case that the menu option should open the hda’s in the file? Or should the hda’s/otls already be in every new file?

Because I don’t have the nodes when pushing TAP. And the online docs don’t seem to talk about this. The local docs from the qLib folder seem to be empty. Also when accessing from the qLib>Help menu option.

Did a few redownloads and reinstalls but nothing did help. 

Edited by Krion

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Krion said:

But is it even the case that the menu option should open the hda’s in the file? Or should the hda’s/otls already be in every new file?

Because I don’t have the nodes when pushing TAP. And the online docs don’t seem to talk about this. The local docs from the qLib folder seem to be empty. Also when accessing from the qLib>Help menu option.

Did a few redownloads and reinstalls but nothing did help. 

Hm, interesting. Hda’s/otls are already there, you don't have to "open", pushing TAB you should see qLib.

Which version of houdini are you running?

Are you downloading the newest qLib codes from https://github.com/qLab/qLib?

Can you show a screenshot of your qLib folder and qLib_package_linux.json file which you put in packages folder?

 

The menu error you posted earlier is a bug only existes in macOS,

I'm filing a pull request to fix it, you can find it here https://github.com/qLab/qLib/pull/965.

 

Btw, I have no idea what the this packager app do,

maybe it's the reason,

you may undo whatever you did before and follow my 3 steps instructions.

Edited by Coolzilj

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had a similar issue where some of the the features were loading and I could see the tools but when i added a node to scene it would say the definitions were incomplete. When I loaded the example files I would get the same error as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×